Hogyan pózolj a fotókon? – profi útmutató

Szakértőkkel beszélgettünk, hogyan tudunk tökéletes fotókat készíteni bárhol, bármikor.

 

Szinte már az életedért küzdesz, grimaszolsz, kancsalítasz, mint Jon Kortajarena sudokuzás közben és mégis mikor meglátod a rólad készült fotót úgy nézel ki, mint akinek székrekedése van, felfúvódott, mint egy lufi és az arcod is aggasztóan ráncos? És ezután ’véletlenül’ meglököd a sarokban álló haverod kezét, aki már inkább egy sánta, sápadt teknősre hasonlít, géppel a kezében?

De mégis hogyan készülnek a kifutó modellekről tökéletes képek, időről-időre? Nos, a genetika nem egy hátrány! 😉 De az is nagyon fontos, hogy pózolsz a fotókon. Az alábbi trükkök és tippek ismerete segíthet azzá a férfivá válnod, aki mindig lenni akartál (legalább is az Instán biztosan.) Tehát ahhoz, hogy elkerüld, hogy a jövőbeni képeidtől rosszul légy, összegyűjtöttük neked néhány szakértő tippjét, amelyek segítségével már jóval a fényképezőgép kattanása előtt készen állhatsz egy jó fotóra és ami hozzásegíthet téged néhány száz – ezer – Instagram like-hoz.

A fotó előtt

Épp a fotózás előtti este van, vagy tudsz egy király bulit, ahol jelen leszel, szóval szeretnéd lazán venni a dolgot. Nincs itt semmi trükk csak egy kis szimpla R&R. „Legjobbak a pillanatfotók” – mondta Sam Way, a Models1 modellje és dalszövegíró-zenésze. „Szóval csak légy jelen és élvezd. Aludj egy jót, és ha lehet, ne egyél túl későn, hiszen másnap olyan friss akarsz lenni, amennyire csak lehetséges. Én ha tehetem jógázni szoktam kicsit, vagy meditálok.”

Sokkal könnyebb mondani, hogy Relaxálj! – mintha valójában megtenni. Azonban, ha egy buliban vagy egy esküvőn vagy próbáld élvezni, viselkedj természetesen és beszélgess bárkivel, akivel csak szeretnél. Ez majd segíteni fog, hogy jobban jelen légy és ez által kevésbé fog erőltetettnek tűnni a fotód.

 

Póz, haj, borotva, ruhák

Andy Barnham profi fotográfus számára – a ki David Gandy és Tinie Tempah legtöbb fotóját készítette – 4 fontos dolog van, amit számításba kell venni fényképezés előtt: a testtartás, a megigazított arcszőrzet és a ruhák, amit viselsz. „Nem számít, hogy intelligensnek vagy hanyagnak akarsz tűnni, ezeket a dolgokat igazán könnyű elvégezni, viszont előre kell gondolkodni és időt áldozni rájuk, hiszen utolsó percben már elég nehéz bármin is javítani.”

A testtartásról később fogunk beszélni, azt viszont mondanom sem kell, hogy egy frissen mosott frizura és egy szépen leborotvált arc (vagy megigazított szakáll/borosta) sokkal impozánsabb külsőt fog kölcsönözni neked. Továbbá, a viselt ruhák gyakran figyelmen kívül hagyott darabkái a kirakósnak, amikor egy fotózásra készülődsz.

 

Légy egyszerű!

James Jonathan Turner – egy londoni szabó, akinek 50’-es évek stílusú Instagramjáért igen sok férfi odaadná drága Rolexét – azt javasolja, hogy a ruháid stílusa legyen letisztult és egyszerű, ha jó képeket akarsz látni végeredményül. „Személy szerint én inkább a szürke árnyalatú kabátokat és öltönyöket preferálom, és kizárólag akkor viselek fehér inget, ha azon kívül más formális darab is van rajtam. Ez akkor is segít, amikor egy képet fekete-fehérben szeretnék látni, hiszen kiváló kontrasztot ad.

Ezen kívül, figyelj oda a beállításra is, főleg, ha olyan Instagram profilt szeretnél, mint Turner. „Úgy hiszem, hogy a környezet és a hangulat sok esetben fontosabb lehet egy jól megkomponált fotónál, mint maga a ruházat. A ruhák csak kis részét adják a fotónak; ami igazán lényeges az a környezet.”

Ez különösen igaz azokra az Instagram profilokra, amelyeknek határozott stílusa van. Turner képeinek többsége például macskaköves utcákon vagy lakkozott téglafalaknál készül, ami tökéletesen illik klasszikus, férfias stílusához. Habár ha az outfited inkább egy laza, utcai stílust képviselnek, egy kicsit modernebb beállítás jobban működhet.

Végül, fordíts figyelmet arra is, hogy milyen kamerát használsz. „A DSLR kamerával készült képeket később megszerkesztheted, annak érdekében, hogy a legjobbat hozd ki a képből, illetve a rajta lévő szereplőkből” – tette hozzá Barnham. „Habár ma már iPhone készülékekre is tölthetünk le szerkesztő applikációkat, ezekkel a készülékekkel készült fotók sosem lesznek hasonlíthatóak az előbb említettekhez. És mivel ezeken az app-okon keresztül a képeket egy pillanat alatt feltöltheted,  – akkor is ha pocsékul nézel ki rajtuk – légy velük óvatos!”

Nos, ugye te sem szeretnéd, hogy véletlenül kikerüljön egy kellemetlen fotó a világhálóra a másnapos arcodról és a kis tokádról? J

 

Amikor a fényképezőgép kattan

Habár a legtöbb fotón, amit a modellek az Instára posztolnak, úgy tűnik, mintha egyszerű kecsességgel, erőfeszítések nélkül készült volna, azt azért tudnod kell, hogy általában több száz fotó is elkészül, mire meglesz a tökéletes. Szóval, ha te is a legjobbat szeretnéd, akkor ne fáradj jó sok képet csinálni, hogy végül kiválaszthasd azt, ami neked a legjobban tetszik.

Miközben próbaképeket csinálsz, próbáld megfigyelni, hogy melyik profilod a legelőnyösebb számodra. Egy, a Wake Forest University által készített tanulmány szerint a letesztelt 37 nőből és férfiból szinte mindegyikük a bal oldali profilját részesítette előnyben, amit egyébként általánosságban is előnyösebbnek hisznek a szakértők. Azonban nem mindenki arca egyforma és az arcok aszimmetriája miatt simán elképzelhető, hogy neked éppen a jobb oldalad előnyösebb. Így vagy úgy, az egyetlen működő módszer az, ha visszanézed magadról azokat a fotókat, amik eddig tetszettek, elemezgeted őket és a jövőben azok szerint pózolsz majd. A lényeg, hogy próbálkozz és meglesz az eredménye!

 

Mit csinálj az arcoddal?

Néha az egyik profilod előnyösebb lehet a másiknál, ha bizonyos dolgokat elrejtesz rajta. „Sokszor vannak olyan vonások, amelyeket érdemes elrejteni vagy épp kiemelni” – értett egyet Barnham. „Egyszer fotóztam egy modellt, akinek egy kerékpáros baleset miatt csak fél orrlyuka volt. Jobbnak láttuk, ha ezt elrejtjük.”

Hogy elrejtsd a kis tokádat, vagy elkerüld, hogy úgy tűnjön, mintha lenne, emeld fel a fejed egy kicsit, hiszen ettől az állkapcsod vonala is markánsabb lesz. Semmiképp ne húzd hátra a fejed, hiszen legtöbbször emiatt alakul ki egy-egy képen a ’tokaeffektus’. Egy jól megválasztott kameraszög szintén segíthet, illetve ha nem egyenesen a kamerába nézel, hanem kicsit oldalasan, akkor a tekinteted is finomabbnak fog tűnni.

Amikor mosolyogsz, próbáld a nyelvedet a fogaid mögött tartani lehetőleg a szájpadlásod közelében. Emiatt mosolyod kontrolláltnak fog tűnni, elkerülheted a hülye vigyort és még a toka kérdésen is segíteni fog. Way szerint a mosoly és a nevetés a jó kép kulcsa, hiszen „ez a legegyszerűbb és legmegnyerőbb módja az érzelmek kifejezésének.”

Egy másik jolly-joker póz az arcot tekintve az lehet, amikor a szemeidet enyhén összehúzod. Az alsó szemhéjaidat picit húzd fel, hogy a felsőkkel együtt egy természetes végeredményt kapj. Ezt a mozzanatot a férfi modellek is nagyon gyakran alkalmazzák, de vigyázz, hogy emellett ne mosolyogj túl erőltetetten, mert akkor inkább egy grimasz lesz a dolog vége. Ha esetleg a pislogással lenne problémád fotózás közben, akkor hunyd be a szemed és közvetlenül csak a fotó készülte előtt nyisd ki.

Amikor szelfiről van szó, próbáld a kamerát olyan távol tartani az arcodtól, amennyire csak lehetséges, főleg akkor ha viszonylag nagy orrod van J Egy tanulmány a Rutgers és Standford Egyetemről azt állítja, hogy az orr 30%-kal nagyobbnak tűnik, ha kb 30 centiről tartod, mintha legalább fél méterről tartanád. „Ha be tudod állítani időzítőre a telefonod az nagyszerű” – tanácsolja Hannah Miles, lifestyle fotográfus. „Időzítő segítségével sokkal több fogsz látni belőled a képen!”.

Mit csinálj a testeddel

Most már tudod, mit csinálj az arcoddal, de mihez kezdj a testeddel? „Csak lazulj, hogy ha hülyén érzed magad, akkor valószínűleg úgyis nézel ki.” – mondta Way.

Ahogy korábban említettük, a testtartás is kulcsfontosságú. Húzd ki a mellkasod, ezáltal kiegyenesedik a hátad és megakadályozod a vállaid görnyedését. Próbáld egész nap megtartani ezt a testtartást és ne csak a kamerák előtt.

„A váll feletti visszanézés a kamerák előtt mindenkit előnyös színben tüntet fel,” – mondta Miles, annak kapcsán, hogy milyen pózt érdemes felvenni a fotókon. „Jól látható az állkapocs vonala és az arcnak a szöge.”

Gondolkodj el azon is, hogy mit csinálsz közben a kezeddel. Bármi, ami egy kicsi dinamizmust ad a fotóhoz, az jó, mint például a falra támaszkodó kéz. „ Bátorítom minden modellemet, hogy karjaival és lábaival formákat és szögeket hozzon létre a kompozíció kiegészítéseként,” mondta Barnham. „ Ez egyszerűen megoldható, ha a zsebre tett kéz vagy ha a klasszikus nyakkendő igazítós pózt választjuk, mindkettőt behajlított könyökkel pózolva. Kerülni kell a párhuzamos vonalak létre hozását, mint például mikor egyenesen állunk és a karjaink a testünk mellett van. Ez így merev és előnytelen.

 

Kompozíció és világítás

Talán azt gondolhatod, hogy a kompozíció és világítás kérdése csupán a fotós zsánere, de tényleg ez az a dolog, ami sikerre viheti vagy tönkre teheti az Instagram sztárságod jövőjét.

Barnham szerint két fő dolog van, amire figyelned kell a kép megkomponálásakor: az aranymetszés szabálya, illetve a szereplők és elemek közti távolság.

Az aranymetszés szabálya során 9 egyelő részre osztjuk a képet, és a modellt abba próbáljuk beállítani, amelyre a tekintetünk természetes esetben várhatóan irányulni fog.

Hasonlóan működik a ’negative space’ jelensége is, amely során az elemeket megfelelő távolságba komponáljuk egymástól a képen, így a tekintetünk kifejezetten a modellre fog irányulni. Mindemellett lesz kellő üres hely is modellünk mellett, tehát nem fog túlságosan zsúfoltnak tűnni a képünk. Alapvetően, ha te akarsz a kép középpontja lenni, akkor ne konkrétan a fotó középpontjába helyezkedj!

Amikor a világításról van szó, szintén érdemes belegondolni, hogy ez mennyire lesz hatással a fotódra. „Minden arcon máshogy mutat a fény, de egy fentről érkező frontális megvilágítás illetve mindkét oldalról jövő oldalfény a standard beállítás.” – mesélte Way. „A reggeli fényt és a naplemente előtti órát ’mágikus órának’ nevezzük, mert az a természetes fény, ami ilyenkor megvilágítja a bőrt, csodálatos ragyogást kölcsönöz neki.

Barnham is egyetért azzal, hogy a természetes megvilágítás a legjobb. „Azonban a ragyogó fény nem biztos, hogy mindig jó és szükséges.” – tette hozzá. „Az túl erős fény erős árnyékokat hoz létre, míg egy felhős nap gyengébbeket. Sőt, néha egy kis eső csodásan mutathat egy képen.”

A gyengébb megvilágítás előnye, hogy kiegyenlíti a bőrtónusodat, sőt akár el is rejtheti az apróbb ráncaidat. Ezzel szemben az erős világítás, ami erős árnyékokat hoz létre – mint például esernyő alatt állni egy kertben – és kiemeli a ráncaidat, sötét foltjaidat az arcodon, a szemeid alatt, emiatt úgy nézhetsz ki, mint egy mosómedve.

Szóval, ha legközelebb táskásnak látod a szemeidet, ráncosnak és nyúzottnak az arcodat, akkor elég valószínű, hogy a rossz világításnak tudható be.

 

Ha tetszett a cikk olvass tovább a blogon. Kattints a további cikkekért.

Tagged , , , , ,