A téli Koppenhága: éld át az ünnep varázsát Dánia fővárosában!

Koppenhága utcái megtelnek karácsonyi árusokkal, szikrázó fénysorokkal és rohanó ünnepi készülődőkkel, miközben a leghagyományosabb ételeket kínálják szinte minden sarkon. Mutatunk néhány dolgot, amelyet érdemes felfedezni Karácsonykor Dánia elbűvölő fővárosában.

Éld át a Karácsonyt Tivoliban

Hagyományosan minden évben kilátogatnak a helyiek és a turisták is a történelmi Tivoli Vidámparkba, ahol együtt élvezik ezt az időszakot. A tivoli karácsony nem múlik el tradícionális, északi stílusú piac nélkül, ahol szebbnél szebb karácsonyi díszeket és égőket vásárolhatnak az oda látogatók, a gyerekek pedig találkozhatnak és akár fényképet is készíthetnek a dán mikulással. A városban rengeteg hinta is található ilyenkor, kezdve a gyermekbarát, kisebb körhintákkal, a 100 éves hullámvasúton át, egészen a 80 méter magas Star Flyer-ig. Ünnepeld a Karácsonyt az említett lehetőségek valamelyikével vagy állj meg egy forró italra és finomságra a Tivoli Food Hall-ban.

Próbáld ki a helyi édességeket

A régi mondás, miszerint „Amikor Rómában jársz…” úgy néz ki jelen esetben Koppenhágára is igaz, legalábbis a karácsonyi időszakban mindenképp. Dánia tele van „must-try” ünnepi ételekkel, amelyek gyakorlatilag mindenhol elérhetőek. Igen kedvelt csemege az æbleskiver: kelt tészta golyók dzsemmel és porcukorral tálalva, amelyet a legjobb leöblíteni egy pohár forró gløgg-gal. (fűszeres forralt bor). Ha valami ízletesre vágysz, próbáld ki a flæskesteg szendvicset, amely egy meleg buciba felhalmozott, ropogósra sütött sertéshússal megpakolt ínyencség, amelyet vörös káposztával a tetején tálalnak. Abban az esetben sem kell csüggedned, ha édesszájú vagy, hiszen egy brandte mandler-t bármikor elfogyaszthatsz; a benne levő mandulát a szemed láttára karamellizálják, ódivatú rézüstben. Ha egész Dániát egyben akarod megkóstolni, próbáld ki a julefrokost, ami egy régimódi ebédet jelent, mely során megízlelheted a helyi különlegességeket. A Kronborg étterem például nagyszerűen szolgálja ezt fel, igazán kényelmes, hangulatos környezetben.

 

Böngészd át a varázslatos karácsonyi vásárt

Koppenhága központjában nem kevesebb, mint 1,5 kilométeren át csodálhatod a karácsonyi vásárt, mely keresztül halad az ikonikus Nyhavn kikötőn és a Strøget bevásárlóutcába torkollik. Kerekedj fel és nézz szét a hagyományos Dán, kézzel készült gyapjú és üveg termékek között, illetve kóstold meg a finomságokat. Standokat találhatsz a Nyhavn szomszédságában, a Kongens Nytorv-ban, illetve a Christiansborg Palota árnyékában, a Højbro Plads-on is. A Nytorv-ban megcsodálhatod a Hans Christian Andersen Market-et is, ahol minden kuckó valamelyik kedvelt Andersen mese nevét viseli. A névadó maga is látható, mintha a vásárba igyekezne, és bármikor készen áll egy fotóra az arra járókkal.
Ha szeretnél egy ünnepi kirándulást, vonatozz el a 16. századi Kronborg Kastélyba, Helsingør-ba, ahol minden év decemberében 2 héten át tartó karácsonyi vásár látogatható.

Melegedj fel egy gløgg-gal a Hviids Vinstue-ban

Szükséged van valamire, ami elűzi a csípős hideget? Karácsonykor Koppenhágában a gløgg a válasz. Ezt az ízletes, fűszeres forralt bort a város minden pontján megtalálod, kezdve a karácsonyi vásárokkal, egészen az ötcsillagos hotelekig. Ha azonban egy igazán hagyományos gløgg-ra vágysz, térj be a Hviids Vinstue-ba! Hviids-et 1723-ban alapították, létrehozva ezzel Koopenhága legrégebbi bárját, amelyben 1954 óta szolgálják fel a szóban forgó különlegességet. Szürcsölgesd a lélekmelengető bor, rum, konyak, mazsola, mandula és fűszerek sajátos főzetét a közel 300 éves bárban, miközben teszel egy kis kitérőt a városból. A bor bonyolult forralása procedúrája a gløgg-hoz minden év májusában kezdődik a Hviids Vinstue-ban, ahol körülbelül 8000 litert készítenek ebből a különleges téli finomságból.

Csodáld meg a Hotel d’Angleterre dekorációját

Minden évben lenyűgöző a Hotel d’Angleterre homlokzata, természetesen minden évben a város legszebb kidíszített épületei közé tartozik és bevilágítja a Kongens Nytorv karácsonyi vásárát. A korábbi témái közé tartozott a Diótörő és a jegesmedve bankettje. Az idei látványoság egy olyan Adventi kalendárium, amely LCD képernyőkből áll és december elsejétől 24-ig minden nappal egy újabb Hans Christian Andersen történetet ábrázolnak. A festői Nyhavn és a nyüzsgő Stroget kivilágított ágakkal és szívecskékkel van kidekorálva, míg a közelben található Kronprincessegade fehér fényű fénysorral van díszitve.

Látogass meg egy karácsonyi előadást egy történelmi templomban

Koppenhága templomai tökéles helyet nyújtanak a meghitt hangulat megteremtéséhez és az ünnepi zene hallgatásához. Egész decemberben megtapasztalhatod az orgonával játszott helyi ünnepi zenéket, melyeket a város különböző templomi kórusai kísérnek, mint például Vor Frue Kirke (Asszonyunk temploma), Vor Frelsers Kirke (Megváltónk temploma) és a Trinitatis (Szentháromság temploma) kórusai, melyek minden pénteken koncerteznek. A programok elérhetőek dán valamint angol nyelven is, ezenkívül a koncertek díjmentesen látogathatók.

 

További cikkekért kattints ide.

Tagged , ,